Alle ballen hoog – Saskia van de Ven-Vink

Uitgeverij Boekenbent.nl 2022 

In ‘Alle ballen hoog’ vertelt Saskia van de Ven-Vink over het afscheid van haar onbezorgde leven doordat haar partner in de GGZ belandde na een zelfmoordpoging.  Eerder verscheen van haar het boek ‘Gezin in de wachtkamer’.

Het leven verloopt niet van een leien dakje al zijn er ook momenten om te koesteren.  

Saskia beschrijft de alledaagsheid van de dingen, hoe het leven in haar gezin verloopt met z’n ups en downs en juist dat maakt het verhaal zo herkenbaar. Ze heeft het gevoel alles altijd alleen te moeten doen. In combinatie met de vele eigen ambities die ze heeft is dat pittig. De coronatijd maakt alles nog gecompliceerder. Die brengt onder andere thuisonderwijs met zich mee.  

Als lezer kun je in haar gedachten en emoties kruipen. Zo is er het verdriet en gemis van haar hond met wie ze een ware vriendschap deelde. De nieuwe pup die hiervoor in de plaats komt leidt tot het volgen van een opleiding als coach voor mensen met angst voor honden. Zeer geraakt is Saskia door het definitieve afscheid dat ze moet nemen van de mogelijkheid ooit nog een keer zwanger te kunnen worden. Een mooi symbool is de armband met de drie hartjes die ze van haar man cadeau krijgt.  

Rond haar veertigste verjaardag krijgt ze middenin de coronatijd een burn out. Hoewel anders dan zij het zich had voorgesteld wordt deze verjaardag toch een heuglijke dag.  

Ondanks de druk en de zwaarte die ze voelt vanwege alles wat er van haar verwacht wordt in haar gezin en haar baan is er ook het besef hoe anders alles nu zou zijn als haar man er niet meer zou zijn.  

Ze wil het beste voor haar kinderen. Pestgedrag hoort daar niet bij. De aanvraag van een PGB budget voor haar dyslectische dochter levert veel ergernis op.  

Covid maakt dat Saskia noodgedwongen rustig aan moet doen. Haar agenda zit veel te vol. Ze kan niet zomaar alles meer doen. Maar is dat eigenlijk wel zo erg?  

Het gedicht ‘Je hebt er geen weet van’ geeft goed aan hoe anders het is om van buitenaf aan te kijken tegen een vrouw die alle ballen in de lucht houdt dan om zelf die persoon te zijn.  

Bekijk ook de boekentrailer van ‘Alle ballen hoog’ op Youtube.

Addy Bakx  

Benieuwd naar het eerdere boek ‘Gezin in de wachtkamer’ van Saskia van de Ven-Vink? Lees hier de recensie van dit boek.