Als helpen niet helpt – Thea van Bodegraven-Boonstra

Als je het niet hebt meegemaakt is het moeilijk voorstelbaar wat een angst- en dwangstoornis doet en wat de gevolgen daarvan zijn. Dit boek geeft daar inzicht in. De naaste van een gezinslid met een angst- en dwangstoornis gaat mee in de stoornis. Dat patroon kan doorbroken worden.

Thea van Bodegraven-Boonstra is als partner en ouder ervaringsdeskundige als naaste van angst en dwang. Ze ontdekte hoe zij zelf de sleutel tot verandering kan zijn door zelf te stoppen met dwangen. In haar eigen coachpraktijk: ‘Sterk in eigen kracht’ heeft zij de Boonstra-methode ontwikkeld. Die deelt zij via dit boek.

‘Als helpen niet helpt’ is een boek met een werkboek. Het boek is verdeeld in drie delen:

  • Deel 1: Hoe angst en dwang jou – als naaste – vasthouden.
  • Deel 2: Wie ben jij als naaste?
  • Deel 3: Hoe stap je uit het meedwangen en vermijden?

Het werkboek is verdeeld in twee delen. In het 1e deel staan elf interviews met naasten. Ieder interview eindigt met een tip en een aantal vragen voor de lezer. Het 2e deel bevat opdrachten die overeenkomen met het boek.

Het boek is vlot leesbaar en er staan veel praktijkvoorbeelden in, zowel vanuit het perspectief van personen met een angst- en dwangstoornis als dat van hun naasten.
Aan het begin wordt een beeld gegeven van hoe de realiteit eruit ziet van een naaste van iemand met angst en/of dwang. Er wordt een definitie gegeven van ‘meedwangen’, een woord dat niet in het woordenboek voorkomt en dat aangeeft dat je participeert in de dwang van een ander of de dwang samen doet. Als naaste ga je mee in het proces van meedwangen en vermijden. Hierna wordt beschreven waarom je dat doet. Hoe je constant op je hoede bent om het goede te doen. Het legt een emotionele chantage op jou als naaste.

Hoe stap je uit dit patroon? Dat begint met inzicht in hoe het werkt. Daarna anders gaan kijken: de ander heeft angst of dwang en is geen angst of dwang. Citaat van psychiater Menno Oosterhof: “Wees lief voor de persoon en streng voor de dwang”. Je moet duidelijk zijn en grenzen stellen. Je aan je eigen afspraak houden. En ten slotte loslaten. Deze stappen worden in het boek uitgewerkt. Het vraagt training om je gedrag te veranderen, maar het kan.

Dat een angst- en dwangstoornis een chronische ziekte is en dat dit zo blijft vraagt aanvaarding, maar er is wel degelijk perspectief. ‘Als helpen niet helpt’ biedt behalve herkenning en erkenning, ook uitzicht aan naasten van gezinsleden met angst en dwang. Het laat zien wat en hoe er veranderd en verbeterd kan worden.

Addy Bakx