Duizend zonnen schitteren – Peter Vermeulen

Wat doe je als je je kind ondraaglijk ziet lijden? Wat doe je als je merkt dat je kind echt niet meer wil leven? Dan kun je besluiten om haar doodswens te respecteren. Dat is wat Peter Vermeulen uiteindelijk deed. Na het overlijden van zijn dochter Fieke schrijft Peter Duizend zonnen schitteren.

Hij draagt het hart op de tong en deelt, al schrijvende, rake klappen uit. In de eerste hoofdstukken voel ik zijn boosheid op Els, zijn ex. Verder lezend proef ik vooral rauw verdriet om Fieke.

In november 2005 besluit Fieke van 16 bij haar vader en Ine, zijn tweede vrouw, te gaan wonen. Bij Peter en Ine wonen ook Giel, Fiekes jongste broer, en Fleur en Sofie, de twee dochters van Ine. Fieke blijkt een groot geheim met zich mee te dragen. In eerste instantie lijkt dat te maken te hebben met haar toekomst. Later ontdekken Peter en Ine dat Fieke seksueel misbruikt is door Giel in de periode dat ze bij haar moeder woonde. Fieke doet aangifte en er volgt een rechtszaak. Twee maanden later doet Fieke een eerste zelfmoordpoging. Opname in een psychiatrische kliniek volgt. Tijdens de opname mutileert Fieke zichzelf en doet meerdere pogingen om een einde aan haar leven te maken. Desondanks slaagt ze voor het VWO en wordt ze begeleid naar een zelfstandige vorm van wonen en leven. Ze besluit rechten te gaan studeren en verhuist naar een andere stad.

Nadat Fieke opnieuw een overdosis medicijnen heeft genomen, besluit Peter haar te vertellen dat hij haar doodswens respecteert. Ze gaan in gesprek met de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Fiekes behandelaars weigeren echter haar euthanasieverklaring te accepteren. Ze stellen voor om haar medicatie te verhogen en noemen als laatste behandelmogelijkheid elektroshocktherapie. Fieke gaat helemaal over de rooie. Voor haar blijft er niets anders over dan het spoor.

 Voor Peter is dit een teken aan de wand van GGZ land. Wat hem betreft dient er structureel heel veel te veranderen in de geestelijke gezondheidszorg, omdat die in zijn ogen voor suïcidale cliënten enorm tekortschiet. Fiekes oudste broer Daan haalt haar over om een allerlaatste poging te doen om verder te leven. Ze start bij een beschermd wonen project in haar oude woonplaats en het gaat redelijk met haar.

Dan hoort Peter op 21 oktober 2009 rond 22.15u verschillende sirenes. Hij denkt: ‘Fieke, het zal toch niet!?’ Die nacht komt er politie aan de deur: Fieke is overleden. Ze is voor een trein gaan staan en overreden. Er volgt een hectische tijd, waarin Peter er met Els en zijn naasten alles aan doet om Fieke een waardig afscheid te geven, conform haar eigen wensen.

Duizend zonnen schitteren is een aangrijpend boek. Voor Ouders Van kan het erg confronterend zijn.

Duizend zonnen schitteren
Honderd wolken huilen
Voor het noodweer van mijn leven
Kan ik nu gelukkig schuilen

 Fieke