Een persoonlijk verhaal

De maand februari doet mij altijd toch weer denken aan liefde. Mede door Valentijnsdag, waar ik (Kaylee van team Young) eigenlijk niet zoveel waarde aan hecht. Maar de afgelopen tijd heb ik veel nagedacht over liefde, richting mijn partner, mijn ouders en naar mijzelf. 

Het feit van KOPP/KOV zijn maakt dat relaties op wat voor manier voor mij ingewikkeld zijn. Want wat wil ik? Wat wil de ander? Wat we verwachten we eigenlijk van elkaar? Maar ik was eigenlijk altijd bezig met het zorgen dat het voor de ander oké was en wat ik nodig had wist ik helemaal niet.  

In mijn relatie met mijn partner voel ik dat hij er echt voor mij is door mij ruimte te bieden om te groeien. Hij blijft naast me staan als ik weer eens in een stemming terecht kom waar ik niets van begrijp en hij dus ook niet. Toch blijft hij staan en blijft hij zichzelf. Ik kan na ruim zeven jaar samen zijn zeggen dat hij heel veel liefde voor mij heeft en ik voor hem, want we ontvangen van elkaar wat we elkaar geven.  

Die dynamiek is enorm belangrijk en vooral dat je je realiseert dat deze nooit in balans is. Dit klinkt misschien gek, maar soms zijn er periodes dat je wat meer geeft dan de ander. Dat kan bijvoorbeeld dat mijn vriend een periode meer huishoudelijke taken op zich neemt dan ik doordat ik veel spanning ervaar en rust moet nemen. Het feit dat ik daadwerkelijk die rust neem, ontvang ik hetgeen wat hij mij geeft. Als de rust voor mij is wedergekeerd dan kook ik een keer uitgebreid voor ons of maak ik een lekker ontbijtje. 

Dit bovenstaande vind ik zo mooi dat we dit samen hebben kunnen realiseren. Dit is natuurlijk niet gebeurd zonder enig ‘gedoe’. Het heeft mij enorm geholpen door mijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Ik ben dan wel een KOPP/KOV, maar dat betekende voor mijn ouders dat zij ook hun verhaal hebben en dat er oorzaken zijn dat zij deden zoals ze deden. Hoewel ik nog steeds boos, verdrietig of teleurgesteld kan zijn door en om hen realiseer ik mij ook dat ze het ook niet beter wisten of konden. Dit heeft onder andere mij geholpen om meer open te staan in relatie tot mijn partner en met mildheid en liefde te kijken naar mijzelf.