Maanman – Kieke Plooij

Maanman is een prachtig verhaal over een afschuwelijke periode in het leven van een tienjarig meisje. Margot is gek op haar vader, met name op zijn speelsheid – hij is zo anders dan andere vaders. Een vader om jaloers op te zijn. Een kunstenaar bij wie een jong meisje eindeloos in het atelier kan rondhangen en met Pius, de rat, spelen. Haar vriendinnetjes vinden hem wel eens raar, nou ja. Moeten zij weten, hij is als vader heel geschikt. Een fijne, veilige én avontuurlijke plek biedt hij haar.

Maar zijn prettige gestoordheid gaat zachtjesaan over in een ietwat verontrustende eigenaardigheid en daarmee is het einde nog niet in zicht. Het gaat heel geleidelijk, hij raakt steeds meer in zichzelf gekeerd en wordt daarmee een minder goede vader – hij heeft niet echt aandacht meer voor zijn dochter. Maar het zijn vooral de momenten waarop Margot ook de bevestiging van haar moeder krijgt dat het niet helemaal snor zit met papa, waardoor zij zelf ongerust wordt. Haar vriendinnetjes vonden hem altijd al raar en ook familieleden hadden een oordeel over hem. Margot is erin geoefend om deze signalen te relativeren, haar liefde voor haar vader is sterker. Maar als zelfs mama zich duidelijk zorgen maakt, sluipt de twijfel toch binnen. Dit proces wordt door Kieke Plooij meesterlijk beschreven.

Net als Margot een gerechtvaardigde boosheid begint te ervaren en afstand gaat nemen van haar vader, gaat het mis. Veel spijt en schuldgevoel zijn het gevolg, maar papa komt niet terug en uiteindelijk zal ook Margot dat gegeven moeten aanvaarden. Het is daar, bij de aarzelende eerste stap tot het aanvaarden van het afscheid dat het boek eindigt. De lezer mag vanaf daar zelf aanvullen. Mij liet dit boek achter met de hartverscheurendheid van dat gegeven. Precies de pijn waar de meeste mensen liever wegblijven. De rouw. Die zo nodig is om te beleven en te doorleven om überhaupt verder te kunnen.

Het einde is voor mij één van de sterke kanten van dit boek. Ook de titel vind ik mooi en passend, de maanman loopt als een rode draad door het verhaal en is van grote betekenis. En van grote klasse is wat mij betreft het vakmanschap waarmee dit boek geschreven is.

Kortom: een aanrader, specifiek voor kind van en voor (ex-)partner van. Confronterend voor KOPP, maar Margot ontmoet ook veel liefde. En dat is een beschermende factor van levensbelang voor een KOPP-kind. 

Kassandra Goddijn
Kassandra heeft haar eigen coachingpraktijk voor volwassen KOPP, www.koppcoaching.nl.

Uitgegeven bij De Brouwerij  
ISBN 9078905824
€ 19,99