Opdringerige gedachten overwinnen  

Uitgeverij Nieuwezijds 2022

Een gids op basis van cognitieve gedragstherapie bij beangstigende, obsessieve of verstorende gedachten door Sally M. Winston & Martin N. Seif.

Vrijwel iedereen heeft opdringerige gedachten, maar wat als ze ongewenst zijn en niet voorbij gaan?  

Proberen opdringerige gedachten uit je hoofd te houden werkt voor niemand. In het zelfhulpboek ‘Opdringerige gedachten overwinnen’ lees je welke soort opdringerige gedachten er zijn, wat ze in stand houdt en wat de aanpak is om ervan af te komen.  

Lijden aan opdringerige gedachten is een vorm van overmatige controle. Deze gedachten zijn geen impulsen. De paradox is dat ze juist vast gaan zitten door de energie die je erin steekt om ertegen te vechten. Iedere geest zit vol met rommelgedachten waaraan geen aandacht besteed hoeft te worden. 

Aan de hand van voorbeelden worden allerlei opdringerige gedachten benoemd. Daarover zijn drie stemmen continu met elkaar in gesprek: de bezorgde stem, de valse troost en de wijze geest. Er worden negen mythes beschreven die eraan bijdragen dat opdringerige gedachten vast komen te zitten. Deze mythes worden gespiegeld aan nuttige feiten. De eerste mythe is dat we onze gedachten bewust kunnen controleren. Een nuttig feit is dat mythes aanpakken met feiten over gedachten ervoor zorgt dat de opdringerige feiten minder plakkerig worden.  

Iedereen die weleens geprobeerd heeft om met oefeningen of technieken opdringerige gedachten te stoppen zal gemerkt hebben dat dit niet werkt. Volgens de schrijvers is dat omdat het een verkeerde benadering is. Het is belangrijk dat je relatie met die gedachten en je overtuigingen daarover verandert. Er wordt helder uitgelegd hoe je brein het proces van opdringerige gedachten vertekent, hoe je brein vals alarm slaat en hoe gedachten vast gaan zitten. 

Vervolgens wordt ingegaan op wat dan wel: bewust de onzekerheid en de onrust opzoeken. Als je niet terugdeinst voor je eigen gedachten verliezen ze hun kracht.  

Je leest hoe dat werkt in je brein. Een acceptabele houding opent de deur voor verandering. Aangegeven wordt hoe met opdringerige gedachten om te gaan wanneer ze opkomen. Dit wordt aan de hand van metaforen verduidelijkt. Door bewust bezig te zijn met geplande specifieke oefeningen kun je jezelf bevrijden van opdringerige gedachten.  

Wanneer je na het lezen van dit boek toch denkt dat zelfhulp voor jou niet de juiste aanpak is wordt je de weg gewezen naar websites waar je het beste hulp kunt zoeken bij een professional.  

Tenslotte is er een bijlage met een leuke uitsmijter: een recept voor ongewenste opdringerige gedachten. Ga dat maar niet doen.  

Addy Bakx