Red mij niet

Hoe steun je iemand in moeilijke tijden, door Sanne van Arnhem
(A.W. Bruna Uitgevers Amsterdam 2021)

Heb je weleens meegemaakt dat je stank voor dank kreeg als je iemand wilde helpen die in de problemen zat? Daar is een reden voor. Het vlot leesbare boek ‘Red mij niet’ geeft inzicht in je eigen handelen. ‘Wees een supporter in plaats van een redder’, dat is de boodschap die Sanne van Arnhem in haar boek de lezer meegeeft. Een supporter geeft nooit ongevraagd tips en adviezen. Dit zelfhulpboek is een handleiding om een ander in moeilijke tijden zo goed mogelijk te steunen en tegelijk voor jezelf te zorgen.

Het boek bestaat uit vijf delen die elk met een begrippenlijst beginnen:

Deel 1: Redden
Deel 2: Inzicht in donkere dagen
Deel 3: Jouw bijdrage aan positieve verandering
Deel 4: Supportershandleiding
Deel 5: De donkere-dagen-deal

Er zijn momenten om een ander te redden (namelijk in geval van nood) en momenten om een andere aanpak te kiezen. In het laatste geval maak je je mogelijk schuldig aan Nodeloos Redden. Al handel je vanuit een liefdevol standpunt, als je zonder instemming de situatie van de Ander die je wil steunen overneemt, dan ben je bezig met Nodeloos Redden. Je handelt vanuit wat jóú goed lijkt. Het is voor de lezer vast niet moeilijk om zichzelf in zo’n positie te herkennen.

Sanne noemt voorbeelden van elf veel voorkomende redenen voor dit gedrag. Aan de hand van vragen kun je nagaan of jij op die manier iemand aan het redden bent. Tegenover deze handelwijze staat de Ander succesvol steunen in Donkere Dagen. Probeer nooit te raden waarom De Ander Donkere Dagen beleeft; vraag het gewoon. Hou een pot nivea bij de hand: Niet Invullen Voor Een Ander .

Relativeren werkt voor De Ander nooit; die voelt zich daardoor nog minder gehoord en begrepen. Wat helpt is het stellen van vragen zonder oordeel. Hiervan worden voorbeelden gegeven.

Om een succesvol supporter te zijn moet je aansluiten bij wat De Ander belangrijk vindt en ervoor zorgen dat die zichzelf overtuigt. Je wilt dat die iets gaat doen om zich beter te voelen. Je spreekt met hem of haar over een mogelijke stap vooruit.

Als je een goede supporter wilt zijn, is het belangrijk om zelf mentaal en fysiek overeind te blijven. Door te ontspannen geef je je hoofd en lichaam de ruimte om bij te tanken. Dit boek geeft je wat te kiezen op gebied van ontspanningsactiviteiten.

Nu je alle tools kent, weet je hoe je De Ander het best kunt steunen en daarbij zelf een goed gevoel houdt. Je kunt als supporter aan de slag gaan. Hierbij kun je ervoor kiezen om met De Ander die in Donkere Dagen verkeert een deal te sluiten. Dat is een afspraak zwart op wit waarin staat hoe jij in een donkere periode het meest effectief steun kunt geven. Het lijkt mij het proberen waard.

Addy Bakx