Samen leven met psychische klachten – Ingrid Schoen & Mirjam van Pagée

De auteurs Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée hebben beiden, naast hun professionaliteit, zelf te maken gehad met dit onderwerp. Met deze achtergronden hebben zij een ondersteunend, informatief en adviserend werk geschreven voor de partners van mensen met psychische klachten.

Ziektebeelden worden niet beschreven, het gaat er met name om hoe je als partner omgaat met de situatie en de relatie. Als verduidelijking worden veel praktijkvoorbeelden gegeven.

De ‘grondhouding’ van het samen leven met een partner met psychische problemen, is het maken van onderscheid tussen de persoon en de ziekte, die de schrijfsters de naam ‘HET’ geven.
Door het serieus nemen van de problematiek, kennis van de aandoening, betrokken worden bij de hulpverlening en het (h)erkennen van je eigen gedrag en reacties in je veranderende relatie, kan je begrip- en respectvol met je partner omgaan. Je kunt onderlinge afspraken maken over gezamenlijke activiteiten en taken die je partner in het huishouden kan vervullen.

Je krijgt in dit boek uitgebreide adviezen hoe voor jezelf te zorgen en overeind te blijven in deze situatie. Ruimte en hulp waar je behoefte aan hebt, begrip, steun en zo nodig professionele hulp. Hoe om te gaan met werk en sociale omgeving. Want het is natuurlijk een zware periode, waarin heel veel op je afkomt. Geestelijk, maar ook lichamelijk heeft dit hele proces zijn weerslag. Psychische klachten liggen dan op de loer.
Zijn er kinderen, dan is het zaak hen ook te betrekken, uiteraard op hun eigen niveau. En, in het geval van langdurige of blijvende geestelijke aandoening, wordt beschreven wat je kan doen om dit ‘levend verlies’ te verwerken en verder te gaan met je leven. Al of niet samen met deze partner.

Voor de ‘partner van’ is het al met al een praktisch en ondersteunend boek, dat veel inzicht geeft in de eigen situatie en waarschuwt voor valkuilen. De adviezen die de auteurs geven, kunnen veel betekenen om het proces goed door te komen. Prettig werkt het direct aanspreken met je en jij. De adviezen en tips hebben hierdoor een informele toon. Het begin heeft een reflecterende functie, dat de eigen gevoelens, gedragingen en communicatie uit die periode kan relativeren.
Voor hulpverleners, die de auteurs eveneens als doelgroep zien, wordt er misschien teveel uitgeweid over bekende aspecten, de teksten zijn echt toegesneden op de partners. Maar gezien de impact die de problematiek geeft, is het boek voor hen zeker niet overbodig.

Samen leven met psychische klachten, door Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée
Uitgeverij Boom, ISBN 9789024414215