Voor wie

Wij zijn er voor naasten, dus directbetrokkenen, van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Ook voor naasten die als gevolg van hun betrokkendheid op hun beurt weer psychische problemen hebben ontwikkeld. Het is namelijk helemaal niet gemakkelijk om dichtbij iemand met psychische problemen te staan. Het vraagt vooral emotioneel veel van je. Soms meer dan je te bieden hebt, en dan kun je flink onderuit gaan. Hoe krabbel je dan weer op? Hoe vind je je balans en hoe hou je die in stand?

Ziektebeeld

In de omgang met jouw naaste maakt het natuurlijk verschil of die borderline heeft of depressief is. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk over het ziektebeeld te weten te komen. Over de diverse ziektebeelden is elders veel te vinden, zoals in de online hulpgids ggz.

Relatie

Voor het zoeken van jouw eigen balans is het ziektebeeld minder relevant. Daarvoor maakt het meer verschil welke relatie je hebt met de naaste met de psychische problemen. Als je je steeds meer zorgen maakt over je jongvolwassen kind, heb je een heel andere situatie dan wanneer je opgroeide met een moeder die geen contact met je kon maken.

We onderscheiden de volgende relaties: