Vrienden, buren of collega’s

Collega’s

Bij collega’s zijn de problemen meestal van een andere aard. Je hebt last van het gedrag van de ander omdat die zich niet aan de afspraken houdt of geen verantwoordelijkheid neemt. Of omdat hij of zij eindeloos je aandacht vraagt voor persoonlijke zaken. Proberen om in contact te komen over deze dingen, aangeven wat voor jou wel en niet acceptabel is, is dan belangrijk. Je neemt je collega serieus als je hem erop wijst dat hij steken laat vallen.
Je kunt het probleem van je collega niet oplossen. Hooguit kun je je zorg uitspreken over diens gedrag. Als je dat doet, help je hem of haar om zich bewust te worden dat er een probleem is. En dat is de eerste stap naar een mogelijke oplossing.

Als dat niet lukt om hierover te communiceren of als dat onvoldoende helpt, kun je het probleem het beste aankaarten bij een leidinggevende. Wees niet te bang dat je dan ‘klikt’ of roddelt. Als het niet jouw intentie is om je collega af te vallen of te beschadigen, is het geen klikken of roddelen. Dan is het een kwestie van jezelf en de ander serieus nemen, zowel als persoon als in je werk.

Buren