Vrienden, buren of collega’s

Vrienden

In vriendschappen is het contact dat je met elkaar hebt persoonlijk. Je kiest je vrienden zelf uit, wat je van je familie niet kunt zeggen. Daarom is het juist in vriendschap zo belangrijk dat je je prettig voelt bij elkaar.
Als je het gevoel hebt dat de vriendschap niet meer gelijkwaardig is, als jij voor jouw gevoel veel meer geeft dan de ander, als je je gemanipuleerd voelt door de ander, dan zijn dat onderwerpen om te bespreken. Natuurlijk zijn er in ieder mensenleven goede tijden en slechte. En is het vanzelfsprekend dat je je vrienden steunt in slechte tijden. Maar dat moet niet ten koste van jezelf gaan, en daarmee ten koste van de vriendschap.

Bij ernstige psychische problemen is professionele hulp nodig; hulp die jij als vriend of vriendin niet kunt geven. Maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om degene met psychische problemen zo ver te krijgen dat hij of zij hulp zoekt. Hooguit kun jij je zorg uitspreken en je hulp aanbieden. Bijvoorbeeld aanbieden om mee te gaan naar de huisarts. Als hij of zij dat aanneemt is dat fijn. Blijf je wel bewust van jouw grenzen. Psychische problemen of niet, de ander heeft zelf de verantwoordelijkheid voor zijn of haar levensgeluk. Wat niet wil zeggen dat je er niet aan kunt bijdragen, maar niet ten koste van jezelf.

Als je vriend of vriendin jouw uitgestoken hand niet aanneemt, kun jij niets doen. Je kunt alleen voor jezelf de balans opmaken of en op welke manier jij met het contact door wilt gaan. En dat vervolgens open communiceren naar je vriend of vriendin. Jouw openheid kan net het zetje zijn dat hij of zij nodig heeft.

InleidingBuren