Hoe krijg ik mijn vriendin met borderline zover dat ze hulp zoekt?

Volgens mij heeft mijn vriendin borderline. Ze voldoet aan alle kenmerken. Ik word soms helemaal gek van haar hysterische gedrag. Wat zijn de mogelijkheden om haar te helpen als zij zelf geen behandeling wil volgen? Ik hou heel veel van haar, zonder die borderline is ze mijn ideale vrouw. Maar nu weet ik het niet meer.

Ik heb mijn uiterste best gedaan om haar te overtuigen dat ze borderline heeft, maar het heeft niet geholpen. Zijn er andere mogelijkheden?

Jij wordt soms gek van het hysterische gedrag van je vriendin en jij hebt het vermoeden dat haar gedrag buiten het ‘normale’ valt. Je denkt dat ze borderline zou kunnen hebben.

Of zij borderline heeft of niet, dat kan alleen een psychiater beoordelen. En die psychiater kan dat alleen maar als jouw vriendin zelf hulp vraagt. Je hebt geen mogelijkheden om haar te dwingen, behalve als zij een gevaar voor zichzelf en / of haar omgeving zou zijn. Het is onverstandig om haar in dit stadium het etiket ‘borderline’ op te plakken, vermoedelijk jaagt dat haar alleen maar in de gordijnen. Jij ervaart namelijk een probleem met haar, maar plakt haar het etiket op. Dat is niet erg liefdevol. Op die manier zul je haar medewerking niet krijgen.

Dat jij er soms gek van wordt, daar kan niemand iets tegenin brengen. Dat is jouw beleving en die mag je serieus nemen. Praat erover met je vriendin! Je maakt je zorgen, je word soms helemaal gek van haar hysterische gedrag, je vraagt je (misschien wel) af of je wel door moet gaan met deze relatie. Als je over deze dingen eerlijk bent tegen je vriendin, zal zij beseffen dat er iets aan de hand is. In elk geval tussen jullie. Als je op deze manier in het midden houdt met wie er wat aan de hand is, maar wel erkent dát er iets aan de hand is, kunnen jullie misschien zover komen dat je samen naar de huisarts gaat. Of samen in relatietherapie. Daar kun je jouw vermoeden van borderline wel bespreken, maar doe dat op een tactische manier en wees bereid om ook naar je eigen functioneren in de relatie te kijken.

Als jouw vriendin de ideale vrouw voor jou is, zul je bereid zijn om te investeren in je relatie. In iedere relatie zijn er ups en downs. Van het overwinnen van de downs wordt je relatie alleen maar sterker. Aan de andere kant is het ook zo dat borderline, als daar inderdaad sprake van is,  een zware wissel zal trekken op jullie relatie. Je zult heel eerlijk bij jezelf te rade moeten gaan of je daar wel voor kiest. Zeker als je een kinderwens hebt moet je je bewust zijn van de mogelijke gevolgen. Een moeder met een psychische stoornis is kan behoorlijk beschadigend zijn voor een kind (meer informatie daarover vind je onder kind van).