Workshops Kind van Dag 2022

Hieronder vind je een overzicht van alle workshops die worden aangeboden op de Kind van Dag op 5 november.

Leven in je Lijf (hart voor je hart) door Ineke Pet  

Leven in je Lijf ervaren. 

In deze 2 uur durende workshop kun je ontdekken wat er in je lichaam te voelen en te ervaren is. We werken met adem, lichaamsbewustzijn en contactoefeningen. Hoe zou het zijn om aanwezig te zijn in je hart. Je hart voor jezelf te openen? Mogelijk huilt je hart… het vraagt om zoveel compassie en liefdevolle zorg. Je ontdekt wat jouw hart/lijf je te vertellen heeft. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel en mentaal. Als je je goed voelt in je lijf, merk je dit direct aan je energie en levendigheid. Meer aandacht voor je lichaam betekent ook: minder in je hoofd zitten en meer kunnen ontspannen. 

Ineke Pet gaat de workshop aanbieden op zaterdag 5 november. In haar praktijk Home for BodyMind (praktijk voor lichaamsgeoriënteerde psychotherapie) begeleid ze mensen doortastend en sprankelend bij professionele en persoonlijke levensvragen. 

De cursus “Leven in je Lijf” is gericht op mensen die persoonlijk willen groeien, meer willen genieten van het leven en de mensen om zich heen. De cursussen worden geleid door professionele trainers met een gedegen opleiding in het werkveld van de lichaams-georiënteerde psychotherapie. Alle trainers hebben de trajecttraining gevolgd bij de ontwikkelaar van Leven in je Lijf, Margaret Harten.

SoulCollage door Petra Bernardt en Rachel Bunk  

Als Kind Van krijg je niet altijd de kans alle aspecten van jezelf te leren kennen. SoulCollage® is een simpele, speelse en ontspannende manier om meer zelfinzicht te krijgen en contact te maken met jouw intuïtie en innerlijke wijsheid. Creatief talent is niet nodig. In een veilige omgeving, zonder te oordelen, zoek je – zonder al teveel na te denken en in stilte – plaatjes uit waar je je toe aangetrokken voelt. Deze plaatjes kun je knippen, scheuren en/of snijden en plak je vervolgens als collage op een kaart. Met deze persoonlijke kaarten doen we in tweetallen een eenvoudige oefening waarmee je jouw innerlijke wijsheid aanspreekt. Wil je deze Kind-van dag minder praten en gewoon iets leuks doen, kom dan naar de workshop SoulCollage®. 

Rachel en Petra zijn beiden opgeleid als psychosociaal therapeut en gecertificeerd SoulCollage facilitators. Petra groeide op met een bipolaire moeder. In haar praktijk zet zij deze ervaring in, bij het begeleiden van mensen met een KOPP verleden.

Repairing Balance door Dicky Meijer en Joke Schulenberg

Levend verlies. Rouwen om wat er niet is geweest en nooit zal komen.  

“We zijn niet geboren om vast te lopen!” Berry Rijkers ontwikkelaar van de methode. 

Je positieve gevoel kun je (verder) ontwikkelen, dat is wat we tijdens deze workshop willen laten zien. Door middel van eenvoudige oefeningen laten we zien hoe je het verlies kunt laten voor wat het is en ontwikkelen wat ooit gesmoord is.  

“Wat is de route naar angst? Als je die kent weet je ook de route terug!” vanuit deze visie is de methode Repairing Balance ontwikkeld die is uitgegroeid tot een methode waarmee veel mentale en of lichamelijke klachten kunnen worden verminderd of verholpen.   

De workshop wordt gegeven door de therapeuten drs. Dicky Meijer en Joke Schulenberg. Zij werken met de methode Repairing Balance in hun praktijk en zijn verbonden aan de academie Repairing Balance.   

Mild zijn voor jezelf door Kassandra Goddijn 

Vaak weten we wel iets van ons eigen overlevingsgedrag. We hebben er namelijk last van dat we onze voortdurende alertheid niet kunnen uitzetten of dat we altijd in de please-stand lijken te staan. En daar hebben we maar al te vaak een oordeel over. De rest van de wereld ook, trouwens. Jij zou eens wat beter voor jezelf moeten opkomen. Oeps. Heb ik het weer verkeerd gedaan. Sukkel die ik ben! 

Maar overlevingsgedrag heeft een functie. Het helpt dus niet als je het afkeurt. Het helpt wel om contact te maken met de erachterliggende pijn. Zodat je compassie kan hebben met jezelf, in pijn én in overlevingsgedrag. 

In deze workshop gaan we op zoek naar de zelfcompassie. De workshop is een mix van theorie en praktijk. Van toelichting op wat overlevingsgedrag eigenlijk is en van oefeningen om er met mildheid naar te kijken. Om jezelf wat liefde en ruimte te geven. 

Kassandra Goddijn had een moeder met schizofrenie. In haar praktijk KOPPcoaching begeleidt ze al jaren volwassen KOPP’ers individueel. Ook geeft ze groepstrainingen voor volwassen KOPP’ers en publiceerde ze een boek over het onderwerp Trauma. Zij blijft in alles wat ze doet dicht bij zichzelf en haar eigen ervaringen en is daarin behoorlijk eigenwijs. Niet evidence-based maar experience-based!

Familieopstellingen 1 door Judith Damsté en Yvette van Limburgh

Met representanten kunnen enkele deelnemers de constellatie van hun familie opstellen. Door te schuiven ontstaat inzicht in knelpunten. Herkenbaar en helend! 

Familie opstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger. Hij zag dat in sommige families de liefde stroomt, terwijl in andere families die liefdesstroom stagneert.  De ordening binnen het systeem kan dan verstoord zijn. Ouders kunnen daardoor hun rol naar de kinderen niet waar maken. De oorzaak van de verstoring van het evenwicht kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, die niet verwerkt is. Tijdens de opstelling ontstaat begrip, acceptatie en een nieuw perspectief. 

Degene die de opstelling doet, vertelt om te beginnen wat hij of zij wil bereiken met de opstelling. Wat is de hulpvraag? Daarna kiest hij of zij representanten voor leden van de familie en voor zichzelf. Het is heel bijzonder om te zien en te ervaren hoe de representanten als het ware instappen in het systeem van degene die de opstelling doet en ervaart en voelt wat er in het systeem speelt. Hoe dat precies werkt, weten we niet. Wel zien we elke keer dat het zo werkt. We adviseren om als je nog geen ervaring hebt met familie opstellingen, de eerste keer mee te doen als representant.

Yvette van Limburgh is opgeleid als Psychosociaal counselor en gecertificeerd NLP-practioner. Ze deed de opleiding Systemisch Werken, Familie Opstellingen bij de Academie voor Psychodynamica. 

Judith Damsté werkt als psycholoog bij De Gezonde Zaak. Ze deed de opleiding Systemisch Werken, Familie Opstellingen bij de Academie voor Psychodynamica. Ze heeft een eigen praktijk in Zaltbommel. www.judithdamste.nl

Familieopstellingen 2 door Iris Verhoeven  

Als KOPP-/KOV-volwassene ben je opgegroeid met stress. En daar heb je op je eigen manier mee leren omgaan. Door dat langdurig blootgesteld zijn aan stress, heb je een overlevingsstrategie ontwikkeld. Die overlevingsstrategie beschermt je tegen het voelen van de trauma’s die eronder liggen. Dat is aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant is die overlevingsstrategie een eigen leven gaan leiden. Het lukt niet zo goed om zelf de regie te nemen. Dat probeer je namelijk met je hoofd te doen. En daar vindt dat proces maar ten dele plaats. De regie zit in je lichaam. Het gaat erom dat je de signalen van je lichaam wat meer leert verstaan. In deze workshop leer je door middel van familieopstellingen wat van die regie terug te pakken.  

Iris Verhoeven psychosociaal therapeut | traumatherapeut | systemisch therapeut 

In een natuurlijke verbinding met jezelf staan door Marijke Huibers

In deze workshop gaan we naar buiten toe, het park in. De Natuur heeft een Helende werking op ons. We beginnen dan ook met een Stiltewandeling. Door je te verbinden met de Natuur kun jij je Verbinden met je Natuurlijke Zelf. De Levensboom staat in deze workshop centraal als een metafoor voor je eigen persoonlijkheid. Middels inspirerende oefeningen ervaar je dat de Natuur je als een spiegel teruggeeft wat er in je innerlijke afspeelt. Hierdoor voel je beter Wie je bent, wat je nu nodig hebt en kun je Bewuste keuzes maken die bij je passen. Wil je ook ervaren wat de Natuur met jou doet? Trek dan je wandelschoenen aan en loop mee! 

Bullshit & Ballast door Jur Volkers  

‘Kijken vanuit een ander perspectief’. Dat is wat ik doe, niet alleen in mijn werk als piloot maar ook in mijn werk als coach en spreker.  

Vanuit welk perspectief ervaar jij jouw leven? Door welke bril van overtuigingen en waarheden kijk jij naar alles wat zich in jouw wereld afspeelt? Heb je daar een beeld bij? En heb je ooit wel eens onderzocht of dat verhaal (nog) klopt? 

Door het onderzoeken van je eigen overtuigingen zul je de wereld om je heen anders gaan ervaren. Veel minder een speelbal van de gebeurtenissen in je leven. Rustiger. Lichter. Zekerder. Met meer plezier. 

In deze workshop neem ik je mee in de wereld van vliegen, overtuigingen en hoe je die zelf op een praktische en effectieve manier kunt onderzoeken. En deze keer op verzoek van de organisatie ‘for men only’. 

Leuk je te ontmoeten! 

Jur Volkers (Lifecoach en facilitator van Choose Again Nederland

www.bullshitenballast.nl 

Gespreksgroep regulier door Karin Waaijer en Chantal Brands

‘Wat voelde ik veel herkenning tijdens deze gespreksgroep (deelnemer 2021)

Je herkennen in het verhaal van de ander en niets uit te hoeven leggen; het gebeurt tijdens deze workshop. Je gaat in gesprek met lotgenoten geleid door twee vrijwilligers die al een tijdje gespreksgroepen begeleiden.  Er worden ervaringen gedeeld met mensen die weten waar je het over hebt en dat geeft steun. Begeleiders Karin en Chantal zorgen voor vertrouwdheid en een fijne sfeer, want daar zijn ze heel goed in. Omdat Karin en Chantal vanuit hun verschillende leeftijdsfases weten waar je mee te maken krijgt met een KOPP achtergrond is deze workshop heel geschikt voor mensen van alle leeftijden.

Gespreksgroep Young door Tessa en Carolien

Het kunnen delen van je verhaal is voor veel KOPP/KOV niet vanzelfsprekend: angst voor onbegrip, loyaliteit aan je familie en het gevoel dat je niet mag klagen omdat je zelf niet ziek bent, spelen daarbij allemaal een rol. Dit terwijl het juist zo belangrijk en ook ontzettend fijn kan zijn om met lotgenoten in gesprek te gaan. Vaak vind je herkenning in de ervaringen van anderen, zeker als je in dezelfde leeftijdsfase zit. MIND Naasten Central Young organiseert daarom op de Kind Van dag een gespreksgroep speciaal voor jongvolwassen KOPP/KOV (18-35), waarin je onder begeleiding van twee ervaren vrijwilligers (die tevens zelf jongvolwassen KOPP/KOV zijn) met lotgenoten ervaringen kunt delen. 

Gespreksgroep 50+ door Yessica de Vries en Petri Bontje

In deze groep voor mensen ouder dan 50 jaar gaan we in gesprek over wat het betekent om ouder te worden.

Misschien voel je je klem zitten tussen de zorg voor je ouders en de zorg voor je kinderen.
Enerzijds, je ouders die psychisch kwetsbaar zijn en steeds ouder worden.
En anderzijds, je kinderen die misschien ook zorg nodig hebben omdat je ongewild iets hebt doorgegeven.

Wat betekent het voor jou? Hoe ga je om met deze sandwich? Wat is er door deze situatie niet mogelijk wat je wel graag had gewild?

Doordat ouders ouder worden kan het zijn dat je je realiseert dat je nooit meer de ouder zal krijgen waar je zo naar verlangd hebt. En misschien betekent ouder worden ook dat wat je graag had willen zijn en doen niet meer mogelijk is.