Workshops Kind van Dag 2023
Hieronder vind je een overzicht van alle workshops die worden aangeboden:
1. -VOL- Gespreksgroep 50+ door Yessica de Vries en Petri Bontje
In deze groep voor mensen ouder dan 50 jaar gaan we in gesprek over wat het betekent om ouder te worden. Misschien voel je je klem zitten tussen de zorg voor je ouders en de zorg voor je kinderen.
Enerzijds, je ouders die psychisch kwetsbaar zijn en steeds ouder worden.
En anderzijds, je kinderen die misschien ook zorg nodig hebben omdat je ongewild iets hebt doorgegeven.
Wat betekent het voor jou? Hoe ga je om met deze sandwich? Wat is er door deze situatie niet mogelijk wat je wel graag had gewild?
Doordat ouders ouder worden kan het zijn dat je je realiseert dat je nooit meer de ouder zal krijgen waar je zo naar verlangd hebt. En misschien betekent ouder worden ook dat wat je graag had willen zijn en doen niet meer mogelijk is.
2. -VOL- Wie ben jij? Een speelse ontmoeting met jezelf en de ander! Door Silke Hoppe en Annemieke Kips
Wie ben jij? Vind je dat ook zo’n ingewikkelde vraag? Niet gek, want als KOPP/KOV kind ging het vaak niet om jou, maar om je zieke ouder(s). Verwacht geen allesomvattend antwoord bij ons, want daar is echt wel wat meer voor nodig dan een workshop van een 1,5 uur. Wat dan wel te verwachten? Onze workshop zal boordevol staan van de ontmoetingen met elkaar en zeker ook met onszelf. Niet voor niks wordt wel gezegd dat we in ontmoetingen met anderen in de eerste plaats onszelf tegenkomen en leren kennen.
Nieuwsgierig geworden? Wees dan enorm welkom tijdens onze workshop waarin we aan de hand van speelse werkvormen, afgewisseld met meditatie en ademhalingsoefeningen samen op ontdekking gaan. Reis jij met ons mee? We kijken ernaar uit jou te ontmoeten!
3. -VOL- Leer je ikken kennen door Joke Schulenberg en Dicky Meijer
Ken je dat? Dat je denkt: “Waarom doe ik dit toch? Of, waarom zeg ik dat niet?”
Ken je het gevoel dat je iets wilt, maar de stap om het te bereiken niet durft te zetten? Of dat je je voorneemt om nee te zeggen en jezelf dan toch ja hoort zeggen?
Door naar je ikken te kijken en te luisteren en begrip te hebben voor jezelf als kind, kun je je patronen veranderen en uiteindelijk veerkrachtiger in het leven komen te staan. Voice Dialogue, ontwikkeld door het echtpaar Hal en Sidra Stone, is een methode om met je ikken in gesprek te gaan en te ontdekken wat je ikken je te vertellen hebben. Hoe dit in zijn werk gaat en wat werken met je ikken voor je kan doen, laten Joke Schulenberg en Dicky Meijer zien tijdens deze workshop.
Joke is trainer, coach, energetisch (massage) therapeut bij Stichting Existeer en werkt o.a. met hoogopgeleide volwassenen met ASS en/of mensen uit hun omgeving. Dicky is psycholoog, therapeut en coach en werkt voornamelijk met volwassen KOPP en KOV.
4. -VOL- Trauma en persoonlijke groei door Kassandra Goddijn
Ken je dat, dat je de berm in dreigt te rijden en je geeft een ruk aan het stuur om dat te voorkomen, en dat je dan in de andere berm terechtkomt omdat je in je paniek veel te hard hebt tegengestuurd? De eerste berm is je trauma en de tweede je overlevingsstrategie. De (gedoseerde) beweging, of hele serie bewegingen die je daarna maakt om het midden te zoeken, dát is persoonlijke groei.
In deze workshop onderzoeken we het verband tussen KOPP-trauma en persoonlijke groei. Wat is jouw trauma, waar kom je vandaan? Wat is jouw tegenbeweging (geweest)? Wat is jouw pad van persoonlijke groei, waar groei je naartoe)?
Kassandra Goddijn is KOPPcoach en auteur van ‘Van taboe naar traumabewust’
5. -VOL- Biografie als medicijn door Paul Hendriks
Naar aanleiding van een kort verhaal (storytelling) over een KOPP gerelateerde gebeurtenis gaat Paul met de deelnemers met elkaar in een oefening verkennen wat een sleutelervaring in hun eigen leven was. Paul laat je ervaren hoe het is om daar op een andere manier naar te kijken en inzichten op te doen.
6. Is vervallen
7. -VOL- Familieopstellingen 1 door Yvette van Limburgh en Judith Damsté
Familieopstellingen, ook wel systemisch werk genoemd, is een methode ontwikkeld door Bert Hellinger. Deze maakt zichtbaar welke plaats we in ons gezin innemen. Een familieopstelling geeft inzicht in de diepere oorzaken van vraagstukken, die hun oorsprong hebben in de verborgen en soms verstrikkende dynamiek van een familiesysteem. Het verkregen inzicht leidt tot begrip en acceptatie en geeft de mogelijkheid om met de vraagstukken om te gaan. Tijdens de workshop kunnen 2, hooguit 3 deelnemers, een opstelling doen. Wil je een opstelling doen, dan start je met het formuleren van een hulpvraag. Wij helpen je die vraag concreet te maken. Vervolgens kies je representanten voor familieleden en voor jezelf. De trainers leiden het proces en jij bent als het ware toeschouwer van het proces. Heb je nog nooit een familieopstelling meegemaakt, dan is het een idee om eerst als representant mee te doen in de opstelling van een ander.
Yvette van Limburgh is psychosociaal counselor, gecertificeerd NLP-practitioner en begeleider Rouwzorg. Tevens heeft zij de opleiding Systemisch Werken, Familieopstellingen gedaan bij de Academie voor Psychodynamica. Zij is al lang actief bij Naasten Centraal bij de Naastenlijn. Ze heeft een eigen praktijk in Bussum, www.steunpuntvoornaasten.nl.
Judith Damsté heeft na jaren ervaring als behandelaar in de psychiatrie, ruim 20 jaar als psycholoog gewerkt bij De Gezonde Zaak. Ze behandelde mensen met fysieke en mentale klachten, vaak een burn-out. Ze geniet ervan mensen in hun kracht te zien komen. Ze deed de opleiding Systemisch Werken, Familieopstellingen bij de Academie voor Psychodynamica. Ze heeft nu een eigen praktijk in Zaltbommel. Haar website vind je op www.judithdamste.nl
8. -VOL- Familieopstellingen 2 ‘voel hoe je het vroeger deed, zodat je het hier en nu anders kan doen’ door Lieke Michiels van Kessenich
Met een familieopstelling, wordt zichtbaar wat op de onderlaag speelt. Via een opstelling wordt de dynamiek uit je gezin waar je bent opgegroeid zichtbaar en voelbaar. Als je je bewust bent van hoe je vroeger reageerde op deze dynamiek, hoe je jezelf beschermde tegen ‘hoe de dingen thuis liepen’, ontstaat er meer ruimte om in het hier en nu anders te reageren. Bij ‘gedoe’ reageer je vaak nog steeds op de manier zoals je dit vroeger geleerd hebt, terwijl je misschien eigenlijk anders wilt reageren. Bijvoorbeeld op je werk, tussen jou en je partner, of hoe je reageert naar je kinderen. Door dus terug te kijken en stil te staan bij wat was, en hoe je het vroeger geleerd hebt, kan je daarna voorwaarts gaan op een andere manier. Een manier die hier en nu beter passend is, dan de manier waarop je het geleerd had en tot nu toe deed. Praktische zaken:
We werken met je lijf – we bewegen in de ruimte
We werken op sokken – neem warme sokken mee of sloffen zodat je warme voeten houdt
- Er is ruimte voor 2 opstellingen (misschien 3) – dit stemmen we af tijdens de workshop
- Belangrijk: ieder beslist zelf om wel of niet in een opstelling deel te nemen – observant zijn kan altijd, er is niks verplicht
Lieke Michiels van Kessenich is als systemisch coach en trainer opgeleid bij Phoenix Opleidingen. Vanuit Hic et Nunc coaching verzorgt ze opstellingen, trainingen en coaching en ze werkt als talent- en teamcoach bij een overheidsorganisatie, waar ze het systemisch werken altijd meeneemt en inzet.
9. Samen Op Pad: KOPP/KOV Jongvolwassenen wandeling
MIND Naasten Centraal Young nodigt je uit voor een speciale wandeling in het Stadspark Elisabeth Groen (vlakbij de locatie) voor jongvolwassenen KOPP/KOV (leeftijd 18-35). Begeleid door Tessa en Noëlle, beiden ervaren vrijwilligers en jongvolwassen KOPP/KOV, bieden we je een ontspannen manier om mensen met vergelijkbare ervaringen te ontmoeten. Samen duiken we in thema’s die KOPP/KOV vaak tegenkomen en creëren we een veilige plek voor uitwisseling en kennismaking.
Of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, steun, of gewoon een goed gesprek in goed gezelschap, deze wandeling door het pittoreske Stadspark Elisabeth Groen is een goed moment daarvoor. Sluit je aan en ervaar het warme gevoel van saamhorigheid en verbinding.
10. -VOL- Zorg voor jezelf, leid je eigen leven
Zelfzorg en zelfregie bij KOPP door Marion Schornagel
Heb je je ooit afgevraagd welke keuzes jij maakt in jouw zelfzorg en hoe dat jou beïnvloedt? Wil je daarin de regie nemen, ondanks de uitdagingen die je ervaart als KOPP?
Marion Schornagel, ervaren KOPP-coach met een eigen praktijk, laat zien hoe je door goed voor jezelf te zorgen je meer zelfregie kan ervaren. In deze workshop gaat ze met jou op zoek om meer zicht te krijgen op wat je in huis hebt als het gaat om zelfzorg. Aan de hand van foto’s en intuïtie verkennen we je vermogen tot zelfzorg en zelfregie.
Want zelfzorg is voor Marion de basis om tot zelfregie te komen. Als je goed voor jezelf kan zorgen kun je namelijk beter richting geven aan je leven. En als je actief de regie neemt kun je bewuster keuzes maken die passen bij jouw zelfzorg die je juist als KOPP goed kan gebruiken en hanteren.
Lees meer over Marion op De KOPP specialist van Groningen | Levenscoach Marion
11. Partnercafé
Speciaal voor alle partners die zelf géén KOPP/KOV zijn, maar wel meekomen op deze dag met hun (KOPP/KOV) partner; het partnercafé! Wil jij jouw ervaringen als echtgeno(o)t(e), vriend of vriendin uitwisselen met andere partners die 4 november aanwezig zijn? Dat kan!
Partnercafé is de plek om elkaar te spreken en ontmoeten. De borrelnootjes staan klaar om er een ontspannen moment van te maken. Er is geen workshopleider, wel een informeel ontmoeten met elkaar.
NB alle andere workshops zijn exclusief voor mensen met een KOPP/KOV achtergrond, hier kun je je als partner niet voor opgeven.