Fijne herinneringen aan Kind van Dag 2022

Op zaterdag vijf november 2022 was er weer onze landelijke bijeenkomst Kind van Dag. Een jaarlijkse samenzijn voor mensen met een KOPP/KOV achtergrond. Niemand kon vertellen welke editie dit was, maar sommige deelnemers komen er al meer dan tien jaar. Ooit begonnen als een klein groepje mensen, nu uitgegroeid tot een volle zaal met lotgenoten en ‘naasten van’.

Ochtendprogramma

Na de warme welkomstspeech van dagvoorzitter Alma Smit was het woord aan Cisca Goedhart, voorzitter van MIND Naasten Centraal. Ze vertelde wat over de organisatie, contactgroepen, Facebookgroepen en de vrijwilligers. Bijna de helft van de aanwezigen stak een hand in de lucht toen Cisca vroeg wie er vandaag voor het eerst was. Dat geeft wel aan dat er behoefte is aan een dag als dit.

Alma Smit, psycholoog en ervaringsdeskundige, vertelde enkele persoonlijke verhalen uit haar leven. Daarna introduceerde ze de sprekers die de presentatie ‘Levend Verlies’ hadden voorbereid.

Noëlle Loomans-Kuijpers en Astrid van den Boomen-Meeuws hebben een praktijk in rouwbegeleiding en verliesverwerking, ‘Amiant’. Zij presenteerden ‘Levend Verlies’ en deelden ook situaties uit hun persoonlijk leven. Ze onderbouwden hun verhaal met een verhelderende slide-presentatie. Aan het eind vormden de mensen in de zaal groepjes van twee. Naar aanleiding van afbeeldingen die van tevoren al op de stoelen waren gelegd ging men met elkaar in gesprek over ‘hulpbronnen’. Aan het volume van de gesprekken te horen leefde het onderwerp in de zaal. Dit is wat Kind van Dag zo waardevol en bijzonder maakt. De sprekers putten veel uit hun eigen ervaringen en komen met creatieve invalshoeken om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Er was ook ruimte om vragen te stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Tijdens de ‘lekkere broodjes’ lunch was er veel contact, werd er bijgepraat en veel gelachen, de sfeer voelde heel ontspannen en vertrouwd. 

Workshops

Om 13.15 uur konden de deelnemers meedoen aan een van de negen workshops. Met aansprekende titels als Soulcollage, Repairing Balance of Bullshit & Ballast (speciaal voor mannen) zat er voor iedereen wel wat tussen. De workshops werden gegeven door ervaren therapeuten en workshopleiders. De workshops lieten weinig mensen onberoerd. Hierna was er weer een samenzijn in de grote zaal. Daar deelden sommigen hun ervaringen onder leiding van Alma. Bij enkele deelnemers kwamen er diepere emoties los.

Kortom: een geslaagde dag waar we fijne herinneringen aan overhouden. Waardevol genoeg om er volgend jaar weer bij te zijn. En complimenten voor de geweldige organisatie! Toch viel er iets op aan deze dag, er waren vooral veel vrouwen aanwezig. Dus mannen, doen jullie volgend jaar ook mee?

Heb je dit jaar Kind van Dag gemist? In 2023 is weer een en ben je natuurlijk ook van harte welkom! Wij houden je op de hoogte via onze website www.naastencentraal.nl en E-nieuws.