Ik ben soms bang voor mijn vriend. Wat moet ik doen?

Ik heb sinds drie jaar een vriend van wie ik heel veel hou. In het begin was hij een erg lief en zorgzaam persoon. Maar de laatste tijd hebben we veel problemen. Als een blad aan een boom slaat zijn stemming soms om. Zijn woedeaanvallen zijn dan echt beangstigend. Vorige week heeft hij mij midden in de nacht het huis uitgezet.

Ik probeer er met hem over te praten. Het ene moment lijkt hij zich wel bewust van zijn probleem en wil hij eigenlijk wel hulp, maar het volgende moment ontkent hij alles en krijg ik de schuld. Dan ben ik bang voor hem, want hij wordt dan erg agressief.

Wat moet ik doen? Wat kan ik van hem verwachten? Heeft hij een persoonlijkheidsstoornis? Gaat dit nog over?

Hoe het verder gaat, is erg afhankelijk van de bereidheid van jouw vriend om hulp te zoeken. Als hij daartoe bereid is, kan er misschien vastgesteld worden wat er aan de hand is, en kan een behandeling volgen. In dat geval zullen deze stemmingswisselingen hopelijk afnemen. En jij kunt dan leren hoe je er het beste mee om kunt gaan als je vriend over jouw grenzen gaat.

Als je vriend niet bereid is om hulp te zoeken en de zwarte piet bij jou blijft neerleggen, moet je je afvragen of je door wilt gaan met deze relatie. Zonder hulp gaat dit waarschijnlijk niet over. Op zijn best zullen er betere en slechtere periodes zijn, zoals je die nu ook al hebt meegemaakt.

Niet leuk, maar wel belangrijk om te weten: de impact van psychische problemen van één van de ouders op eventuele kinderen kan heel groot zijn. Dus als jullie een kinderwens hebben, moet je je afvragen of je hen wel een veilige omgeving kunt bieden. Meer over kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) vind je hier op onze site.

Mijn advies voor nu is: probeer er met je vriend over in gesprek te komen op een rustig moment. Zeg dat je je zorgen maakt over zijn gedrag en vertel ook vooral wat de impact van dat gedrag is voor jou. Het woord ‘persoonlijkheidsstoornis’ kun je beter niet gebruiken, dat schrikt alleen maar af. Het is de bedoeling dat hij naar de huisarts gaat, al dan niet samen met jou. Het stellen van een diagnose moeten de professionals doen.

Verder kan het een goed idee zijn om lotgenotencontact te zoeken. Zie daarvoor de informatie op onze website.