Klaproos – Anne-Fleur van der Heiden

In Klaproos neemt Anne-Fleur van der Heiden je mee naar de wereld van een jonge vrouw, die opgegroeid is tussen verslaafde volwassenen. Het boek laat zien hoe je daardoor gevormd en deels misvormd bent.

Het verhaal start met de fase waarin de hoofdpersoon weer contact heeft met haar moeder en stiefvader, omdat de laatste niet lang meer te leven heeft. Beiden zijn drugsverslaafden, wat de oorzaak was van de jarenlange periode waarin het contact was verbroken. In korte hoofdstukken worden recente gebeurtenissen en herinneringen uit haar jeugd beschreven, waarin ze voor een groot deel bij haar oma en niet -biologische opa is opgegroeid. Oma is alcoholiste, opa is een zorgzame man.

Het boek laat vooral zien hoe sterk liefde en loyaliteit zijn, ondanks alles wat er is voorgevallen. En de moeite om grip te krijgen op je eigen leven, terwijl je de pijn die het leven doet, wat haar moeder als oorzaak van haar verslaafde leven ziet, zelf ook herkent. En die pijn bij haarzelf beschrijft als een inwendige stier, die veel schade veroorzaakt.

Het is een vlot en aanspreekbaar geschreven boek, met veel korte zinnen en eenvoudige bewoordingen. Het geeft een indringend voorbeeld van het leven in een gezin met verslaafde ouders. Het is daarom ook heel geschikt voor jongeren die in een dergelijk milieu opgroeien en gebaat kunnen zijn bij de impliciete roep om hulp te zoeken en een prettiger en soepeler leven te kunnen leiden.

Klaproos, van Anne-Fleur van der Heiden
ISBN 978 90 468 2288 3
Uitgeverij Nieuw Amsterdam