Vrijwilligersdag, onze jaarlijkse inspiratiedag

Elk jaar organiseert Naasten Centraal een dag voor de vrijwilligers om elkaar te ontmoeten en de activiteiten van het afgelopen jaar te bespreken. Bij Naasten Centraal zijn zo’n 60 vrijwilligers werkzaam in allerlei functies, uiteindelijk moet iemand de mailtjes beantwoorden, de praatgroepen leiden en helpen met de organisatie. Zelfs ons hele bestuur bestaat uit vrijwilligers!

Dit jaar vond de vrijwilligersdag plaats op zaterdag 8 juni bij het Eemhuis in Amersfoort. Een ruim opgezette en moderne locatie met een bibliotheek, een creatief activiteitencentrum en een museum voor moderne kunst.

Collega’s van de organisatie stonden al klaar voor een hartelijke ontvangst en stuurden de vrijwilligers naar café Bruis op de vierde verdieping, waar de koffie al klaarstond. Sommige deelnemers kwamen van ver; uiteindelijk waren er zo’n 25 vrijwilligers aanwezig.

Om elf uur vertrokken we naar een andere zaal voor het officiële gedeelte. Onze voorzitter Cisca nam het woord en vertelde aan de hand van het Jaarverslag 2023 wat er allemaal gebeurd was het afgelopen jaar. Ze sprak ook over veranderingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de organisatie.

Eleni, de nieuwe bureaumedewerker en projectleider van KOPP/KOV aan ZET, stelde zich voor. Ook Marloes en Annemarie van ResCon, die tijdelijk helpen bij de vrijwilligerscoördinatie, introduceerden zichzelf. Verder kwamen er verschillende mensen aan het woord over samenwerkingen, donateurs, (ex)partners, e-nieuws en andere voor Naasten Centraal belangrijke en actuele onderwerpen.

Leuk om te vermelden is dat Naasten Centraal meer subsidie heeft gekregen en een gedeelte hiervan wil investeren in het vernieuwen van de website. Het is belangrijk om de website toegankelijker en overzichtelijker te maken voor bezoekers met informatie- en hulpvragen.

De afsluiting van het ochtendprogramma kwam van Marit die stage heeft gelopen bij Naasten Centraal en inmiddels is afgestudeerd. Ze gaf een interessante presentatie over het onderzoek dat ze heeft gedaan naar jongvolwassen ‘Brussen’ (broers en zussen van mensen met een psychische kwetsbaarheid of verslaving). Kortom, een informatieve en opbouwende ochtend om persoonlijk te horen waar andere vrijwilligers mee bezig zijn en wat er speelt binnen onze organisatie.

Daarna was het tijd voor een gezellige lunch in café Bruis.

Het middagprogramma was verrassend. Onder leiding van Bernadette, lerares tekenen en schilderen, kregen we een les in het schilderen van een stilleven met acrylverf. Lekker creatief bezig zijn en dat deden we heel goed. Of dat nu kwam doordat er zoveel talent aanwezig was of dat Bernadette zo’n voortreffelijke lerares is weet ik niet. Er werd in ieder geval flink en serieus gewerkt om de opgestelde stillevens met bloemen zo mooi en expressief mogelijk op een groot vel papier te krijgen. Met stevige kwasten en penselen werden de contouren opgezet en daaroverheen werden de schaduwen en details geschilderd. Op de paletten werd de verf gemengd om de verschillende kleurschakeringen van het opgestelde bouquet te benaderen. De achtergrond werd gevuld met ontspannende, bijna meditatieve muziek die bijdroeg aan de goede sfeer. Het was een geweldig leuke ervaring met mooie resultaten.

Zo’n dag vliegt natuurlijk voorbij en om vier uur was het afgelopen. Sommigen gingen naar huis, maar nog even napraten in het café kon ook.
Volgend jaar komt er weer een vrijwilligersdag. Als je vrijwilliger bent bij Naasten Centraal krijg je vanzelf weer een uitnodiging. We hopen dan jou ook te ontmoeten.

De redactie