Blogs

  • De huisarts en Margriet, Libelle, Story en Privé  

    De huisarts en Margriet, Libelle, Story en Privé  

    Daar gaat ze weer, haar jas tot bovenaan dichtgeknoopt en een sjaaltje om haar hoofd. Vanuit de achterkamer zien we haar fietsen over de dijk richting de stad. Ze ligt voorovergebogen over het stuur. Door de wind zwaait haar rok rond haar benen heen en weer. Ik blijf kijken tot ze niet veel meer is…

    Lees Meer >>

  • Grenzen

    Grenzen

    Toen ik een jaar of twee was, woonden we tijdelijk op een bungalowpark. Daar was een kinderboerderij en als we over het park liepen, ging ik er altijd vandoor, naar de konijnen daar. Als kind speelde ik veel buiten, soms met de kinderen uit de buurt, maar ook in mijn eentje kon ik mij prima…

    Lees Meer >>

  • Belevenissen van twee KOPPkinderen 

    Belevenissen van twee KOPPkinderen 

    “Ik wilde geen kinderen”, vertelt mijn moeder. Mijn broertje en ik kijken op van de tekeningen die we aan het maken zijn. “Als ik katholiek was geweest, dan was ik het klooster ingegaan”, vertelt ze verder. Ik had haar vragen gesteld over opa en oma, waarop mijn moeder begon te vertellen over haar ouderlijk huis.…

    Lees Meer >>

  • Interventie 

    Interventie 

    Afgelopen week realiseerde ik me dat ik de laatste tijd niet meer genoot van bepaalde dingen in mijn leven. Dat kwam, omdat iemand mij daarmee confronteerde. Ik was, zonder me daarvan bewust te zijn, blijven hangen in een oud mechanisme en had me daaraan vastgeklampt. Er was een soort interventie van een ander voor nodig…

    Lees Meer >>

  • De paniek bleef uit

    De paniek bleef uit

    “Hoe gaan we dit aan mama vertellen?”, zeg ik, terwijl ik mijn broertje gespannen aankijk. Hij kijkt me aan en meteen verschijnt op zijn voorhoofd een diepe rimpel. Ik wiebel onzeker van mijn ene voet op de andere. “Zeg jij het maar”, zegt mijn broertje. Onmiddellijk voel ik een naar gevoel in mijn buik opkomen. …

    Lees Meer >>

  • Psychiatrie toen en nu

    Psychiatrie toen en nu

    Op mijn werk werd ik gebeld door een medewerker van Vincent van Gogh. Ik had geen idee wat dat voor organisatie is en ging op zoek. Via google las ik dat het een specialistische GGZ instelling in Venray is. Onderzoekers vermoeden dat Vincent van Gogh leed aan bipolariteit en borderline. Dat zal voor de instelling…

    Lees Meer >>

  • Belevenissen van een KOPPer

    Belevenissen van een KOPPer

    Geboren op de keukenvloer  “Jouw bevalling was vreselijk”, zegt mijn moeder, “Het was de meest vreselijke bevalling die je kunt bedenken, een bevalling die je geen mens toewenst”. “Wat gebeurde er dan?”, vraag ik nieuwsgierig.  Ik sta naast haar op een krukje bij het aanrecht en prik met mijn wijsvinger in het koude rauwe gehakt…

    Lees Meer >>

  • De wond en het litteken 

    De wond en het litteken 

    Een persoonlijk verhaal van Ilona over haar KOPP achtergrond en trauma. “Spreek niet vanuit de wond, maar vanuit het litteken.” Een zin uit een roman die ik aan het lezen ben. Hij bleef me bij en ik dacht er over na.  

    Lees Meer >>

  • Spelen in de schaduw – een persoonlijke blog over mijn jeugd 

    Spelen in de schaduw – een persoonlijke blog over mijn jeugd 

    “Kom, we gaan naar buiten”, fluister ik tegen mijn broertje, terwijl ik hem aanstoot. Stilletjes lopen op onze sokken we via de bijkeuken naar de zware houten achterdeur. Ik ga aan de klink hangen om hem naar beneden te krijgen, zodat de deur opengaat. De deur lijkt erg op de deur die in de stal…

    Lees Meer >>

  • Zorgen voor mijzelf; wat ik leerde van de jeugd met mijn moeder 

    Zorgen voor mijzelf; wat ik leerde van de jeugd met mijn moeder 

    Tijdens mijn moeders eerste opnames was ik nog jong en logeerde ik bij andere gezinnen. Ook al vond ik het niet overal even leuk, ik was er in ieder geval veilig en er werd voor mij gezorgd. Rond mijn 11e kreeg mijn moeder opnieuw een psychose. Deze keer greep niemand in en waren mijn moeder…

    Lees Meer >>

  • Mijn moeder is depressief 

    Mijn moeder is depressief 

    “Mamma, mag ik een koekje?”, vraag ik aan mijn moeder die in bed ligt. “Ja”, zegt ze. Tevreden loop ik door het gangetje terug naar mijn broertje die in de keuken op me wacht. “Het mag”, zeg ik. Ik pak een stoel, zet die bij de kast en klim erop. Ik pak de blikken koektrommel…

    Lees Meer >>

  • Mijn keuze

    Mijn keuze

    Een poosje terug kwam ik een vriendin tegen, die ik langere tijd niet had gezien. We maakten een afspraak en toen we een paar weken later samen op pad gingen, merkte ik dat mijn vriendin zich anders dan anders gedroeg. Ik vond haar onvriendelijk en bits, wat ik nooit eerder had ervaren. Ze vertelde me…

    Lees Meer >>

  • Stress

    Stress

    Iedereen weet wat stress is, toch? Nou, deze KOPPer weet het pas sinds een aantal jaren. Niet omdat ik niet wist wat stress was, maar omdat ik het niet herkende bij mezelf. Toen een arts 35 jaar geleden een keer aan me vroeg of ik gespannen was, antwoordde ik met nee. Ik sprak de waarheid,…

    Lees Meer >>

  • Vacature medewerker E-mailhulpservice (vrijwilliger) 

    Vacature medewerker E-mailhulpservice (vrijwilliger) 

    Het team van de E-mail hulpservice zoekt een nieuwe collega-vrijwilliger. Je wilt je eigen ervaringen inzetten om een hulpvrager te steunen per mail. Je bent zelf een partner, broer, of misschien wel Kind van iemand (KOPP) met een psychiatrische aandoening.   Wat biedt het werken bij de E-service? 

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: Niet Goed Genoeg

    KOPP-blog: Niet Goed Genoeg

    PING! BERICHTJE VAN EEN KLANT:er valt een sessie uit. ‘Oh lekker, even een middagje voor mezelf’, is mijn eerste gedachte. Heel gezond! Alleen voordat het grote genieten kan beginnen, moet ik eerst wat innerlijk werk verzetten. Onverwachte vrije tijd is voor mij een dingetje.Want onmiddellijk na dat ‘oh lekker’ word ik besprongen door die innerlijke…

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: symbiose

    KOPP-blog: symbiose

    WIJ MENSEN VERLANGEN ALLEMAAL onbewust terug naar de volmaakte eenheid die we eens met onze moeder hebben gevormd, zei dertig jaar geleden mijn psychiater. Brrr, dacht ik toen ik dat hoorde, denkend aan mijn gekke moeder met haar neusharen en haar vreemde blik. Maar die herinnering dateerde van ver ná het moment dat ik – emotioneel…

    Lees Meer >>

  • Blog van Ilona: Altijd op zoek naar moedertjes 

    Blog van Ilona: Altijd op zoek naar moedertjes 

    In de zomer nam een collega van mij afscheid. Ze ging met pensioen. Zij was een van mijn “moedertjes”, zoals ik er vele heb gehad. In wezen was ik altijd op zoek naar mijn eigen moeder, die bij tijd en wijle verdween in een psychose of een medicijnsluier. 

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: De Franse slag

    KOPP-blog: De Franse slag

    ER VALT VANOCHTEND EEN KLANT UIT. Dat komt mooi uit, dan kan ik nog even wat was wegwerken en gauw de kamer doen met de Franse slag. Tijdens het stofzuigen mijmer ik daarover, de Franse slag. Niet al te grondig, betekent dat. Een ouderwetse uitdrukking met een duidelijk oordeel; als men die manier van werken goedgekeurd zou hebben,…

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: Systemisch, intern en extern

    KOPP-blog: Systemisch, intern en extern

    Toen ik 28 was, chronisch depressief maar uitbehandeld in de reguliere ggz, deed ik een belangrijke ontdekking. Vóór die tijd liet ik mij altijd emotioneel jojoën door mijn omgeving. Als ik in een leuk studentenhuis woonde en een aardig vriendje had, voelde ik me geliefd en het waard om te leven. Maar ja, huisgenoten kwamen…

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: Woke avant la lettre

    KOPP-blog: Woke avant la lettre

    Meer dan vijfendertig jaar geleden volgde ik op de sociale academie de Interculturele Leerroute. Ik was de enige Nederlandse leerling in mijn jaar en gebiologeerd door machtsverhoudingen. In die tijd was ik obsessief bezig met discriminatie, had alleen maar vrienden van kleur en wees mijn eigen witte identiteit af. Wit was immers de vijand. 

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: Fropskottel

    KOPP-blog: Fropskottel

    Ken je de GVR? De Grote Vriendelijke Reus, uit het gelijknamige boek van Roald Dahl, is gek op fropskottel. De cola uit de reuzenwereld waarvan de belletjes omlaag zakken in plaats van, zoals in onze wereld, naar de oppervlakte stijgen. Als je flink wat inneemt van dat heerlijke brouwsel, ga je natuurlijk niet boeren. Dat…

    Lees Meer >>

  • KOPP-blog: Iets in mij

    KOPP-blog: Iets in mij

    Mijn hond Bobby loopt van de week een nare verwonding in zijn keel op doordat hij op een stok zit te knauwen waar kennelijk een scherpe zijtak aan zit. Ik zie het niet gebeuren, ik hoor alleen een harde gil. Oei, ongelukje. Of erger? Vrienden hebben vorig jaar hun jonge hond moeten laten inslapen na…

    Lees Meer >>

  • Kopp-blog: Waar rook is, is vuur

    Kopp-blog: Waar rook is, is vuur

    Ex ab sit omnis vero ea non illum consequatur est delectus quibusdam aut et beatae laborum neque provident omnis similique ex non inventore repellat consectetur quasi quo id dolorem est consequatur aperiam ratione rerum dolore aspernatur est numquam mollitia eligendi veniam aut mollitia eos omnis ullam aliquid quod non et delectus corrupti adipisci nihil perferendis…

    Lees Meer >>

  • Blog van Gerda: het leven overkomt mij

    Blog van Gerda: het leven overkomt mij

    Als je leven voelt als een leven in cirkels, als geleefd worden, is het tijd een pas op de plaats te maken. Alles komt almaar terug op de manier zoals het al tijden, soms jaren gaat? Weer blijft het voor jou hetzelfde, soms even moeilijk of ellendig? En nu komt het (houd je vast): je…

    Lees Meer >>

  • Blog van Ilona: triggers

    Blog van Ilona: triggers

    Vorige maand werkte ik mee aan een evenement. Ik had mijzelf een bepaalde taak toebedeeld, waarvan ik dacht dat ik hem makkelijk kon vervullen. Dat bleek toch niet zo te zijn.

    Lees Meer >>